Mcq on flow through pipe

The mechanical Engineering in that the fluid mechanics is vital role to all Competitive exams, so let's learn about topic of Mcq on flow through pipe  to clear all the concepts.
So keeping these things, Lets understand the concept of Mcq on flow through pipe.

Mcq on flow through pipe
Mcq on flow through pipe

Objective questions MCQ on Flow through pipes is as follows:- 

1. Major loss in a pipe is a......
a) frictional loss
b) shock loss
c) entry loss
d) exit loss

Answer:- A

2. The the major loss in a pipe is about......
A. 70 - 80 %
B. 80 - 90 %
C. 60 - 70 %
D. None of the above

Answer:- B

3. When a flow through pipe the pressure in a pipe is greater than atmospheric pressure.
A. True
B. False

Answer:- A

4. The frictional resistance of fluids in the motion is proportional to velocity in an laminar flow.
A. True
B. False

Answer:- A

5.The frictional resistance of fluids in the motion is proportional to the square of the velocity in an  turbulent flow.
A. True
B. False

Answer:- A

6. In a fully developed pipe flow with zero acceleration the pressure drop is linear in a pipe.
A. True
B. False

Answer:- A
7. major losses occurs in pipes due to which of the following property of fluid.
a) density of fluid
b) specific gravity
c) viscosity of fluid
d) compressibility

Answer:- C

8. The inertia force is......
A. Mass + acceleration
B. Mass - acceleration
C. Mass × acceleration
D. Mass ÷ acceleration

Answer:- C

9. the frictional resistance is proportional to the surface area of the contact.
A. True
B. False

Answer:- A

10. The frictional resistance of the fluids in motion which varying with temperature for laminar and Turbulent flow.
A. True
B. False

Answer:- A

11. The bend coefficient depends on.....
A. radius of curvature of the bend
B. diameter of the pipe 
C. angle of the bend
D. All of the above

Answer:- D
12. The hydraulic diameter inversely proportional the wetted perimeter.
A. True
B. False

Answer:- A

13. Which of the following is a minor loss for a flow through pipes.
A. Sudden contraction and expansion
B. Loss at inlet and outlet
C. Loss due to bend 
D. All of the above

Answer:- D

14. The bend coefficient in a pipe depends on the radius of curvature , diameter of the pipe and also angle of the bend.
A. True
B. False

Answer:- A

15. The Darcy's friction factor for major loss is....
A. Equal to coefficient of friction
B. 2 × coefficient of friction
C. 3 × coefficient of friction
D. 4 × coefficient of friction

Answer:- D

16. The friction factor for laminar flow is...
A. 16/Re
B. 64/Re
C. 60/Re
D. 6/Re

Answer:- B

17. The fluid friction for the laminar flow is is independent of the pressure.
A. True
B. False

Answer:- A
18. Any head loss in the floor profile other than fiction loss is considered as a major loss.
A. True
B. False

Answer:- A

19. For series pipe connection the discharge through pipe is constant 
A. True
B. False

Answer:- A

20. For parallel pipe connection the head loss is constant throughout the pipe.
A. True
B. False

Answer:- A

21. For series pipe connection the head loss is....
A. H1- H2
B. H1+H2
C. H1×H2
D. None of the above

Answer:- B

22. For maximum power transmission head loss (Hf) is....
A. H/2
B. H/3
C. H
D. H/4

Answer:- B
23. The head loss at the inlet of the pipe is that at it’s outlet...  
a) equal to
b) half
c) twice of 
d) four times

Answer:- B

24. The maximum transmission efficiency corresponding to maximum power is....
A. 75%
B. 63%
C. 66.77%
D. 65%

Answer:- C

25. Corresponding to maximum power transmission the efficiency  of power transmission is 2/3.
A. True
B. False

Answer:- A

26. The efficiency corresponding to maximum transmission of power is not maximum.
A. True
B. False

Answer:- A

27. The sum of pressure head, kinetic head and datum head is called as......
A. Hydraulic gradient line
B. Total energy line
C. Total equations line
D. Transmission line

Answer:- B
28. The sum of pressure head and datum head is called as....
A. Hydraulic gradient line
B. Total energy line
C. Total equations line
D. Transmission line

Answer:- A

29. The datum head is also called as potential head.
A. True
B. False

Answer:- A

30. The difference between Total energy line and hydraulic gradient line is....
A. V^2/2
B. V^2/2g
C. V/2
D. V/2g

Answer:- B

31. The difference of Total energy line and hydraulic energy line is directly proportional to the square of velocity.
A. True
B. False

Answer:- A

32. The hydraulic gradient line is always....... than Total energy line..
A. Parallel and higher
B. Parallel and lower
C. Incline and higher
D. Incline and lower

Answer:- B
33. The hydraulic gradient line (HGL) is always parallel and lower than Total energy line (TEL).
A. True
B. False

Answer:- A

34. The total energy line is always horizontal for ideal fluid flow.
A. True
B. False

Answer:- A

35. The total energy line is always slop downward for real fluid flow.
A. True
B. False

Answer:- A

36. The total energy line is always horizontal for real fluid flow.
A. True
B. False

Answer:- B

37. If the compound pipe is to be replaced by pipe of uniform diameter that pipe called as...
A. Uniform pipe
B. Equivalent pipe
C. Long pipe
D. Series pipe

Answer:- B

38. For the equivalent pipe the loss of aid and discharge of the both the pipes should be same.
A. True
B. False

Answer:- A
39. For parallel pipe The rate of discharge in main pipe is equal to the sum of discharge in each pipe.
A. True
B. False

Answer:- A

40. A long bend pipe used to connect the two reservoir at a different level by the high ridge called as...
A. Summit
B. Syphon
C. Connecting reservoir
D. None of the above

Answer:- B

41. The highest point of the siphon is called as...
A. Summit point
B. Syphon point
C. Connecting reservoir point
D. None of the above

Answer:- A

42. The magnitude of water hammer depends on.....
A. Length of pipe
B. Elastic property of pipe material
C. Liquid flowing in pipe
D. All of the above

Answer:- D

43. Chezy formula is used for flow through open channel.
A. True
B. False

Answer:- A
44. The purpose of surge tank is...
A. To control the pressure variation
B. To eliminate the water hammer effect
C. To regulate the flow of water
D. All of the above

Answer:- D

45. The velocity of flow is same at all point in cross section of a channel.
A. True
B. False

Answer:- B

46. The air vessel is provided at the summit in a syphon to avoid the interruption in the flow.
A. True
B. False

Answer:- B

47. The nozzle is made up generally of convergent shape.
A. True
B. False

Answer:- A

48. The pressure of fluid due to hammer blow is..
A. Directly proportional to density
B. Directly proportional to square root of density
C. Inversely proportional to density
D. Inversely to square root of viscosity

Answer:- B

49. Water hammer occurs due to sudden change in velocity of fluid.
A. True
B. False

Answer:- A

50. The higher efficiency is with.....
A. Square channel
B. rectangular channel
C. Trapezoidal channel
D. Circular channel

Answer:- C
51. The trapezoidal channel gives the highest efficiency in all Channel.
A. True
B. False

Answer:- A

52. The time taken for a round trip of pressure wave forward and backward called as critical time.
A. True
B. False

Answer:- A

53. The pipe of length 916 m v are subjected to pressure wave 480 m/s due to rapid close. The critical time for the valve is.......... Seconds.
A. 2 sec
B. 3 sec
C. 4 sec
D. 5 sec

Answer:- C

54. In water hammer the rising pressure may be larger than and the pipe in the pipe will be burst.
A. True
B. False

Answer:- A

55. The the Minor loss in a pipe is about......
A. 70 - 80 %
B. 80 - 90 %
C. 60 - 70 %
D. 10 - 20 %

Answer:- D
56. The Darcy-Weisbach’s formula are used for calculate head loss in a flow through pipes.
A. True
B. False

Answer:- A

57. The critical depth metre is used to measure hydraulic jump.
A. True
B. False

Answer:- A

58. The flow of turbulent takes place at the high velocities.
A. True
B. False

Answer:- A

59. The velocity corresponding to Reynolds number of 2000 is called as.....
A. Subsonic velocity
B. Lower critical velocity
C. Super sonic velocity
D. Higher critical velocity

Answer:- B
60. The velocity corresponding to Reynolds number of 2800 is called as.....
A. Subsonic velocity
B. Lower critical velocity
C. Super sonic velocity
D. Higher critical velocity

Answer:- D

61. The bulk modulus of fluid is increases as a pressure increase.
A. True
B. False

Answer:- A

62. Reynolds number gives inertia force to gravity force.
A. True
B. False

Answer:- B

63. The weir is made up of masonry or concrete.
A. True
B. False

Answer:- A
Here we concluding, If you have any queries about the topic of Mcq on  flow through pipe,  then feel free to comment below.


Related articles:











Previous Post
Next Post
Related Posts

1 comment:

  1. In multi ball roulette a lot as} 10 balls could be in play at anybody time. The variety of balls in use has a direct effect on the odds and you can choose and deselect balls till you reach a complete you’re happy 파라오카지노 with. The odds in multi ball roulette also improve as a result of|as a outcome of} no two balls can land in the identical pocket, giving you extra chances to accurately guess the outcome result}. French roulette also only has one "zero" on the wheel however it also features two important rules that have a knock-on effect on betting outcomes. La Partage means you’ll only lose half your wager if the ball lands on zero on all outdoors bets positioned. The En Prison Rule in French roulette effectively puts inside bets "in prison" whenever the ball lands on zero.

    ReplyDelete

If you have any doubt, please let me know